Ohjevideon sisältö tekstinä

Lääkäri Kai Savonen kertoo:

Arvoisa Tutkittava!

Hetken kuluttua Te olette tulossa kuormituskokeeseen ja tässä lyhyessä nauhoituksessa käyn läpi muutamia tärkeitä seikkoja kohta alkavaa kuormituskoetta ajatellen. Vielä ennen varsinaisen kuormituskokeen alkua Teillä on totta kai mahdollisuus kysyä mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta joko testiä valvovalta lääkäriltä tai hoitajalta.

Itse testin aikana Te hengittelette suukappaleen lävitse. Aluksihan suukappale tuntuu oudolta ja kurkkua kuivattaa, mutta tärkeintä on, että hengittelette suukappaleen läpi aivan normaalisti. Älkää siis millään lailla muuttako normaalia hengitystänne, vaan hengitelkää koko ajan aivan kuin suukappaletta ei olisikaan. Varsinkin testin loppua kohden suukappale hiukan kurkkua kuivattaa, mutta testi ei kuitenkaan kestä niin valtavan kauan, joten varmasti sen aikaa, mitä polkeminen kestää, sitä kurkun kuivumista kuitenkin sietää. Ennenkuin varsinainen polkeminen alkaa, testin alussa, on yhden minuutin kestävä lepokeräysvaihe, jonka aikana vain istutte pyörän päällä, mutta ette vielä polje lainkaan. Tämän yhden minuutin aikana hyvin ehtii totutella hengittelemään suukappaleen läpi.

Testin alku on todella helppo. Yhden minuutin lepokeräyksen jälkeen on kolme minuuttia kestävä alkuverryttely, jonka aikana poljette pyörää, mutta pyörässä ei ole vielä vastusta lainkaan, eli se on hyvin kevyt polkea. Myöskin varsinaisen testin ensimmäisillä kuormilla pyörässä on aivan kevyt vastus. Tärkeintä on, että selvittelisitte alkuverryttelyn ja testin alunkin mahdollisimman helpolla ja rennosti mahdollisimman pitkälle. Eli alussa olisitte kuin kauniina kesäpäivänä pyörälenkillä, mahdollisimman helppoa, rentoa, mukavaa polkemista mahdollisimman pitkään, jotta sitten lopussa on puhtia rutistaa.

Alussa on todellakin kolmen minuutin alkuverryttely. Vasta sen jälkeen alkaa varsinainen testivaihe, jonka aikana pyörän vastus lisääntyy vähän kerrallaan minuutin välein. Polkemistahti alkuverryttelyn aikana on vapaavalintainen, eli saatte pyöritellä siihen tahtiin kuin hyvältä tuntuu, mutta käytännössä noin 50 poljinkierrosta minuutissa on sopiva tahti alkuverryttelyn aikana.

 

Kuvataan henkilöä, joka polkee testin alussa.

 

Sitten kun siirrytään varsinaiseen testivaiheeseen, sopiva polkemistahti on noin 70 - 75 poljinkierrosta minuutissa, mutta siitä Teitä kyllä muistutellaan, kunhan sinne asti ollaan päästy. Testin aikana on tärkeää nimenomaan, että pyörän vastuksen lisääntyessä aina minuutin välein hiukan kerrassaan, pidätte polkemistahdin tasaisena koko ajan niin, etteivät kierrokset missään vaiheessa lähde laahaamaan alaspäin. Lopussahan olisi sitten tarkoitus rutistaa niin pitkään kuin suinkin puhtia riittää. Maalia ei silmien edessä näy, mutta kovasti Teitä kannustetaan ja kerrotaan ajan kulumisesta lopussa. Siinä vaiheessa, kun oikein alkaa jaloissa painamaan, laittakaa omassa mielessänne tavoitetta aina puolen minuutin pätkissä eteen päin. Ajatelkaa mielessänne, että vielä jaksan tuohon puoleen minuuttiin tai vielä tuohon tasaminuuttiin, niin sillä lailla se oma maksimi lopussa parhaiten löytyy.

On ensiarvoisen tärkeää, että ymmärrätte sen, että kyseessä on turvallinen tilanne. Eli te pystytte nyt valvotuissa olosuhteissa kuormittamaan itseänne ilman mitään pelkoa. Mikäli koetta monitoroitaessa näkyy jotakin poikkeaa, koe totta kai silloin välittömasti keskeytetään. Mikäli mitään poikkeavaa ei esiin tule, niin sekä teidän itsenne että myös meidän lääkäreiden ja tutkijoiden kannalta kaikista suurin hyöty saadaan siitä, jos todellakin pystytte sitten polkemaan sinne omaan maksimiinne asti.

Kiitoksia!