Puijo Symposiumin luennoitsijat osa 1

15.2.2022

Kesällä 2022 järjestettävän järjestyksessään jo 23. kansainvälisen Puijo Symposiumin luennoitsijoiden esittelyjä kuvineen voi lukea englanniksi Puijo Symposiumin Facebook sivuilta https://www.facebook.com/puijosymposium

Osa 1

Maanantain ensimmäisessä sessiossa tarkastellaan terveyttä edistävää liikuntaa evoluutiobiologian näkökulmasta. Session päättää ”väittely” kysymyksestä, pidentääkö säännöllinen liikunta elinikää vai ei?

Daniel E. Lieberman on maailman johtavia ihmisen evoluutiobiologian tutkijoita, hän työskentelee Harvardin yliopiston evoluutiobiologian professorina. Hän on tutkinut pitkään ihmiskehon evoluutiota ja kirjoittanut lukuisia artikkeleita muun muassa Nature- ja Science-lehtiin. Juoksemisesta ja etenkin paljasjalkajuoksusta intoutunut Lieberman tunnetaan myös lempinimellä ”Barefoot Professor”.

Bernd Heinrich on Vermontin yliopiston biologian emeritusprofessori.  Tieteellisten artikkeliensa lisäksi hän on julkaissut lukuisia kirjoja eläinten ja kasvien sopeutumismekanismeista ympäristöönsä. 1980-luvulla Heinrich kilpaili menestyksekkäästi ultrajuoksukilpailuissa Yhdysvalloissa rikkoen samalla monia kansallisia ennätyksiä. Kirjoissaan “Why We Run: A Natural History” ja “Racing the Clock: A Running Life With Nature” hän on tarkastellut kestävyysjuoksua evoluutiobiologian näkökulmasta hyödyntäen kokemustaan sekä tiedemiehenä että juoksijana.