Terveysviestintä

Miehille on tarjolla erilainen viesti kuin naisille / Savon Sanomat 11.5.24

Savon Sanomissa 11.5. oli juttu tuusniemeläisestä Jorma Voutilaisesta, joka 50 vuotta täytettyään päätti tehdä elämäntapamuutoksen ja sitä kautta laihdutti toistakymmentä kiloa. 

Lauhduttamiseen liittyen lehdessä käsiteltiin myös ulkonäköpaineita asiantuntijana KuLTu:n ylilääkäri Kai Savonen.

Kai mm. toteaa, että sukupuolten välillä tuskin on suurta eroa psyyken puolella, mutta ulkoiset tekijät vaikuttavat eri tavalla miehiin ja naisiin. Naisille suunnatuissa lehdissä näkee jatkuvasti otsikoita "Näin laihdutat kesäksi rantakuntoon". Tällaista viestintää ei näy miehille suunnattuna.

Olipa kyseessä mies tai nainen, Kai kehottaa tekemään elintapamuutoksen maltilla. Terveellisen ruokavalion rinnalle kannattaa ottaa tavaksi itselleen sopiva kestävyysliikuntamuoto ja mikäli ikää alkaa olla yli 30, myös lihasmassan ylläpito on tärkeää.

 

Syö ja liiku viisaasti varttuneenakin - Liikunta ja Tiede 3/22

 

KuLTu:n tohtoritutkija Pirjo Komulaisen artikkeli ikääntyvän elämänlaadun parantamisesta viisaasti syömällä ja liikkumalla on julkaistu uusimmassa Liikunta ja Tiede lehdessä. Kirjoitus perustuu DR's EXTRA-tutkimukseen lihaskuntoharjoittelun, kestävyysliikunnan ja ruokavalion vaikutuksista koettuun terveyteen.

Säännölliseen liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon sitoutuminen voi parantaa ikääntyvien henkilöiden koettua terveyttä. Sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoharjoittelu on kaikkien saatavilla oleva turvallinen ja edullinen ei-lääkkeellinen tapa vaikuttaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin sekä parantaa koettua elämänlaatua.

KuPSin pelaajia rääkätään tieteellisin metodein /

Viikkosavo 22.12.2021 paperilehti sekä sähköinen lehti

Viikkosavosta löytyy artikkeli KuPSin pelaajille tehdyistä testeistä KuLTulla.

Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella testataan vuosittain sekä KuPSin miesten että naisten liigajoukkueen pelaajat. Pelaajilta testataan erityisesti hapenottokyky. 

Koko artikkeli luettavissa https://www.viikkosavo.fi/urheilu/4414105

 

KunnonKartta - tutkimus pyörähti käyntiin KuLTulla maanantaina 4.10.2021

 

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Savon Sanomat 5.10.2021

lehdessä otsikolla "Punnerra, hyppää, kävele, venytä

Valtakunnallinen väestön kunnonkartta alkoi piirtyä

myös Kuopiossa"

Artikkelissa kerrottiin KunnonKartta -tutkimuksesta yleisesti ja oli haastateltu sekä kuvattu muutamaa tutkimukseen osallistunutta asiakasta. Lisäksi lehdessä oli laitoksen ylilääkärin Kai Savosen haastattelu.

Tutkimuksen huomioi myös Yle Kuopio, joka teki tutkimuksesta uutisen paikallisuutisiin televisioon. Lisäksi KunnonKartta -tutkimuksesta kerrottiin Yle Kuopion radiossa.

https://areena.yle.fi/1-50969715

ProTerveys 3/2021

ProTerveys lehdessä julkaistiin "Kuntoutus kuuluu kaikille" KUNTOS - hankkeeseen liittyvä artikkeli, jonka ykköskirjoittajana toimi KuLTun Pirjo Komulainen.

Artikkelissa käsitellään toimivaa kuntoutuksen mallia, joka voi olla ratkaisu terveydenhuollon kasvaviin kustannuksiin. Artikkelissa kerrotaan KUNTOS -hankkeesta ja kuinka eri alojen ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat yhdessä keskittyvät kehittämään asiakaslähtöisen kuntoutuksen mallia.

Kuva KUNTOS-hanke/Vetrea

Lehtiartikkeli: Täsmätoimia kropan parhaaksi / Anna lehti 05/2021

 

KuLTun tohtoritutkija Pirjo Komulainen kertoo liikkuvuudesta Anna lehden uusimmassa numerossa osiossa "Terveyden ammattilaisten omat hyvinvointirutiinit" sivulla 46. 

 "Kudosten joustavuus heikkenee, jänteet lyhenevät ja nivelet jäykistyvät iän myötä. Se haittaa osaltaan notkeudeksikin kutsuttua liikkuvuutta ja tuntuu kireytenä ja kankeutena. ..Mikä tahansa suurella liikelaajuudella tehty dynaaminen liike lisää liikkuvuutta."

Liikuntaneuvontaa Yle Kuopio radiokanavalla

Petri Julkunen Yle Kuopiosta kävi haastattelemassa Heikki Pentikäistä liikuntaneuvontaan liittyen. Keskustelu tuli ulos keskiviikkona 19.5.2021 iltapäivällä ja siinä puhuttiin sekä liikunnan aloittamisesta yleensä että KuLTussa alkaneesta liikuntafysiologin vastaanottotoiminnasta.

Liikuntafysiologin vastaanottotoiminta on huomioitu lisäksi Liikkuva Kuopio -palvelun somekanavissa, mm Facebookissa.

Luento Soisalo-opiston yleisötilaisuudessa 27.9.2018

KuLTu:n ylilääkäri Kai Savonen oli puhumassa Soisalo-opiston järjestämällä yleisöluennolla Joroisissa aiheesta ”Miksi liikunta on tärkeää jokaiselle?” Yleisöluento keräsi paikalle mukavasti kuulijoita n. 50 hengen verran. Puolentoista tunnin luennon jälkeen virisi vielä paljon keskustelua aiheesta, joka vaikuttaa muuttuvan yhä ajankohtaisemmaksi vuosi toisensa jälkeen.

Suomi 100 - Kunnon kartta -tutkimus KuLTulla

UKK-instituutti toteuttaa syksyn 2017 aikana opetus- ja kulttuuriministeriön tuella KunnonKartta -tutkimuksen mittaukset noin 10 500 suomalaiselle yhteistyössä viiden Liikuntalääketieteen keskuksen (Helsinki,Turku, Tampere, Kuopio, Oulu), Työterveyslaitoksen, Likes-tutkimuskeskuksen (Jyväskylä), Helsingin kaupungin ja paikallisten ammattikorkeakoulujen kanssa.

Alla tutkimuksesta uutisoi Ylen aamu-tv 20.11.2017

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Nettiartikkeli

Pentikäinen H. Tiesitkö nämä neljä väärinkäsitystä kuntosaliharjoittelusta? Yle Uutiset 17.4.2015. https://yle.fi/uutiset/3-7929057

Lehtiartikkeita

Rauramaa R. Säännöllinen liikunta on hyvä lääke moneen vaivaan. Kurre - Kuopion Reumayhdistyksen tiedotuslehti nro 1/2012.

Rauramaa R. Ehkäise diabetesta elintavoillasi sekä tiedostamalla perimäsi. Mediaplanetin tuottama diabeteksen erikoisjulkaisu 1/ Marraskuu 2012.